Tagi: rafaello kokos biszkopt
11 grudnia 2018, 10:58
Kokosowy RAJ- RAFAELLO :)
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyczeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 0,5 l śmietany 30%
- 2 śnieżki w proszku
- 20 dag kokosu
- 2 białe czekolady
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i po jednym zółtku, dokładnie miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę smarujemy margaryną, przykrywamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto na blachę i pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. Sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt jest upieczony. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
W tym czasie przygotowujemy masę kokosową. Zimną śmietanę ubijamy ze śnieżką, najlepiej w szklanym naczyniu. Dodać wiórki kokosowe (garść z opakowania zostawić na wierzch ciasta), oraz rozpuszczoną białą czekoladę (do garnuszka dodajemy 2 łyżki wody i topimy białą czekoladę na małym ogniu, ostudzoną dodajemy do masy kokosowej).
Biszkopt ostudzony kroimy wzdłuż, ostrym nożem. Przekładamy kremem kokosowym, na wierzch sypiemy garścią wiórków. Wstawiamy do lodówki żeby masa z ciastem połączyła się.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce :). Ciasto idealne dla smakoszy kokosu :)