Pyszne Rafaello-kokosowy raj


Autor: sylaaa92
Tagi: rafaello   kokos   biszkopt  
11 grudnia 2018, 10:58

Kokosowy RAJ- RAFAELLO :)

Składniki:                                                       

Biszkopt:

- 6 jajek                                                    

- 3/4 szklanki cukru                                  

- 1 szklanka mąki                                      

- 1 łyczeczka proszku do pieczenia             

Masa:

- 0,5 l śmietany 30%

- 2 śnieżki w proszku

- 20 dag kokosu

- 2 białe czekolady

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i  po jednym zółtku, dokładnie miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę smarujemy margaryną, przykrywamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto na blachę i pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. Sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt jest upieczony. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.

W tym czasie przygotowujemy masę kokosową. Zimną śmietanę ubijamy ze śnieżką, najlepiej w szklanym naczyniu. Dodać wiórki kokosowe (garść z opakowania zostawić na wierzch ciasta), oraz rozpuszczoną białą czekoladę (do garnuszka dodajemy 2 łyżki wody i topimy białą czekoladę na małym ogniu, ostudzoną dodajemy do masy kokosowej).

Biszkopt ostudzony kroimy wzdłuż, ostrym nożem. Przekładamy kremem kokosowym, na wierzch sypiemy garścią wiórków. Wstawiamy do lodówki żeby masa z ciastem połączyła się.

Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce :).  Ciasto idealne dla smakoszy kokosu :) 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz