Tagi: jabłka biszkopt
10 grudnia 2018, 15:08
Delikatny biszkopt z dodatkiem jabłek :)
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 5 średnich słodkich jabłek
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i po jednym żółtku.Dodajemy olej i miksujemy do jednolitej masy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną, delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowujemy okrągłą blache , smarujemy margaryną i sypiemy bułką tartą. Wylewamy ciasto na blachę. Jabłka obieramy i kroimy w małe plasterki. Układamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach. Po tym czasie dla pewnośći że ciasto jest upieczone, przekłuwamy wykałaczką. Jeżeli na patyczku nie obiera sie ciasto to znaczy że jest idealnie upieczone. Strudzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu na wierzchu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Ciasto jest proste i tanie a przede wszystkim smaczne! :):):)